Αρχική σελίδα
Ιστορικό
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Πρώην Διοικητικά Συμβούλια
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Η Ενέργεια συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75 % από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
3o Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Ειδική Υπηρεσίας Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ε.Κ.Τ.
Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

Ιστορικό του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένα αξιόλογο πολιτιστικό σωματείο της πόλης της Νάουσας. Ιδρύθηκε το 1966 σαν παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών με καταστατικούς σκοπούς την εξύψωση της θέσης της Ελληνίδας στη κοινωνία και την διάσωση και διάδοση της εθνικής μας κληρονομιάς. 

 Έχει συνεχή παρουσία με τις χορευτικές του ομάδες που αποτελούνται από 150 χορευτές  στον Ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό. Οι διακρίσεις του και η αξιόλογη δράση του εμφανίζονται  στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία,  στην  Ουγγαρία, στην Βουλγαρία, στην Ελβετία, στην Τουρκία (Κων/πολη, Πέργαμο και Σμύρνη) σε διεθνή φεστιβάλ της Συρίας, και της Ρουμανίας (όπου αποσπά το πρώτο βραβείο), καθώς επίσης και στην Αμερική (Βοστόνη και Φιλαδέλφεια) προσκεκλημένο από τους ομογενείς στο Παμμακεδονικό συνέδριο.Σημαντική η παρουσία του Λυκείου στο Φεστιβαλ του Πεκίνου, τον Ιούνιο του 2008, στα πλαισια των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό ετος της Ελλαδας στη Κίνα

Το Λ.Ε.Ν. συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της πόλης, προβάλλοντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας, όπως την αναπαράσταση του τρύγου, του ναουσαίικου γάμου, και με τις χορευτικές του ομάδες είναι πάντα παρόν στις εκδηλώσεις της Αποκριάς. Για δέκα  συνεχείς χρονιές διοργάνωνε  εκδήλωση προς τιμή του πολιούχου της πόλης Οσίου Θεοφάνη στις 19 Αυγούστου, με την συμμετοχή Λυκείων των Ελληνίδων από όλη τη χώρα.

Έχει μεγάλη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων και αυθεντικών ενδυμασιών που φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου και η οποία αποτελεί το κύριο μέρος των εκθεμάτων του.

Εχει παρουσιάσει στους χώρους του μια ιδιότυπη λαογραφική έκθεση με θέμα "το σπίτι της Νάουσας , απο το χθες στο σήμερα και το αύριο της πόλης"

Το Λ.Ε.Ν.  έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Στου Βερμίου την αντάρα» της Θάλειας Σαμαρά, επανέκδοση 2005 και « Οι παραδοσιακές φορεσιές και τα δημοτικά τραγούδια της Νάουσας» που συνοδεύεται από CD με τα δημοτικά τραγούδια, έκδοση Δεκέμβριος 2005. 

Το Λ.Ε.Ν. διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα φιλολογικά και ψυχαγωγικά απογευματινά,εκθέσεις βιβλίων, εκθεσεις ζωγραφικής,  συνεστιάσεις και χοροεσπερίδες. συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις της πόλης.

 

Τον Σεπτεμβριο του 2009  διοργάνωσε το 14ο Πανελλήνιο Συνεδριο των Λυκείων των Ελληνίδων το θεμα του οποίου ηταν: "απο το λαϊκό πολιτισμό στις πολιτιστικές αγορές. "οικοτεχνία-τραγούδι-χορός δρώμενα-μουσεία", τα πρακτικα του οποίου έχουν εκθοθεί.Τριακόσιοι σύνεδροι, μέλη διοικήσεων και φίλοι απο τα περισσότερα Λύκεια του εσωτερικού αλλα και των γραφείων του εξωτερικού παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου που χαρακτηρίστηκε απο τα πλέον επιτυχημενα των τελευταίων χρόνων.